Това е една рецепта, вдъхновена от италианската кухня. Там обикновено нещата са простички. Това ястие не прави изключение. Лесно за приготвяне, но със сигурност ще нахрани стомаха и душата. И, разбира се, колкото повече различни видове гъби успеете да осигурите, толкова по-вкусно ще бъде.
Необходими продукти:
за гъбите:
800 г гъби, микс, почистени и нарязани на едро
2-3 клончета мащерка
3 ск. чесън, цели скилидки, спукани с длан
Сол – на вкус
50 мл зехтин
за полентата:
80 г масло
80 г полента
600 г вода
1 ч.л. сол
100 г пармезан, настърган на ситно
2-3 с.л. магданоз, нарязан на едро
2-3 с.л. пармезан, настърган
пушена паприка
Начин на приготвяне:
Започнете с гъбите
Загрейте фурната на 200°С и подгответе подходяща тава за печене.
Почистете гъбите и ги нарежете на едри парчета. Поставете ги в тавата, заедно с мащерката, скилидките чесън, сол и зехтин и разбъркайте внимателно с ръце.
Прехвърлете тавата във фурната и печете гъбите докато станат златисти (около 20 минути).
Полента [по нашенски качамак]
Докато гъбите са във фурната, кипнете водата с малко сол и прибавите внимателно полентата, като през това време разбърквате с телче за разбиване (бъркалка за яйца). Гответе полентата около 2-3 минути – докато се сгъсти. Прибавете пармезана и разбъркайте докато се разтопи.
Аранжирайте и сервирайте
Когато гъбите са вече златисти ги извадете от фурната.
Сервирайте полентата разстлана в широка чиния, отгоре с подредени гъби и поръсена с магданоз и пармезан. Консумирайте докато е още топла.